Op deze pagina kunt u het blog lezen over de ontwikkeling van het Titanic mysterie.

1. Op de Titanic – het begin.
2. Historisch onderzoek.

1. Op de Titanic - het begin

Een puzzelmysterie dat zich afspeelt op de Titanic… Dat heeft wel wat voeten in aarde! De Titanic was destijds een van de grootste cruiseschepen ooit gebouwd. Daarnaast werd het schip ontworpen om met een zo groot mogelijke snelheid de Atlantische Oceaan over te steken. Bovendien werden kosten noch moeite gespaard om, met name voor de rijke passagiers, de overtocht zo aangenaam en luxe mogelijk te maken.

Ondanks deze indrukwekkende feiten is de Titanic helaas geen lang leven beschoren. Op haar “maiden voyage” vaart zij tegen een ijsberg en zinkt in iets minder dan 3 uur naar de bodem van de oceaan. Rond de 1500 mensen verdrinken, iets meer dan 700 mensen kunnen worden gered, mede omdat er niet genoeg reddingsboten op het schip aanwezig zijn.

Een mysterie maken dat zich afspeelt op de Titanic, hoe gaat dat in z’n werk? Alles begint bij het verhaal. Over de inhoud van het verhaal wil ik nu nog niet teveel vertellen; dit hou ik graag nog even geheim.

In eerste instantie had ik het volgende idee: in een oude opslagplaats worden materialen gevonden die van de Titanic afkomstig waren. Dit idee had echter veel haken en ogen. De passagiers en bemanningsleden die destijds gered zijn, werden namelijk naar New York gebracht; de oorspronkelijke eindbestemming van Titanic.

Als een van deze mensen materialen van de Titanic in bezit had, zouden deze dus ergens in New York opgeslagen moeten worden. Door wie werden die materialen gevonden? Hoe kwamen deze materialen uiteindelijk weer naar Nederland? En met welk doel? En hoe komen ze uiteindelijk bij de spelers van het spel terecht? Ondanks dat ik lang aan dit idee heb vastgehouden, heb ik het uiteindelijk over een andere boeg gegooid.

In plaats van dat het verhaal zich afspeelt in het heden, speelt het zich af in het verleden! En dat betekent onderzoek. Heel veel onderzoek. Naar de Titanic zelf, maar ook naar de tijd waarin het schip gebouwd werd (rond 1900). Hierover vertel ik in een volgende blog meer.

Boeg Titanic
Foto: Nan Fry

2. Historisch onderzoek

De vorige keer vertelde ik al dat het ontwikkelen van dit puzzelmysterie veel onderzoek vergt. In eerste instantie ben ik op zoek gegaan naar alle mogelijke informatie over de Titanic. Hierbij kwam ik een aantal interessante weetjes tegen. Eentje daarvan deel ik graag met u.

Wist u dat de Titanic 4 schoorstenen had, maar dat hiervan slechts 3 schoorstenen daadwerkelijk gebruikt werden om de rook van de stoommachines in het ruim af te voeren? Deze “nepschoorsteen” werd gebouwd om het schip een krachtigere uitstraling te geven. Ondanks dat deze schoorsteen geen rook afvoerde, werd hij wel gebruikt voor de ventilatie van het schip.

Omdat ik wil dat het puzzelmysterie zo authentiek mogelijk wordt, is goed onderzoek van groot belang. Zo moeten de hoofdpersonen in het verhaal achter het mysterie natuurlijk een naam hebben. Welke voor- en achternamen werden begin 1900 zoal gebruikt? Welke familienamen kwamen in die tijd het meeste voor?

Ook waren de handschriften in die tijd anders. Hoe schreven mensen in die tijd? Was de typemachine al uitgevonden en kunnen sommige materialen uit het pakket dus getypt worden? Hoe zat het met de (oude) spelling van woorden? En hoe anders was de grammatica in die tijd vergeleken met nu? Nederlands had toen namelijk nog naamvallen, net zoals de Duitse taal tegenwoordig nog steeds heeft.

Uiteindelijk heb ik besloten de teksten gewoon in “modern” Nederlands te laten, ook om het begrijpen van de teksten niet onnodig lastig te maken.

Tot slot moeten de materialen natuurlijk overeenkomen met wat er in die tijd voorhanden was. Meer hierover in een volgend blog!