1. Op de Titanic - het begin

Een puzzelmysterie dat zich afspeelt op de Titanic… Dat heeft wel wat voeten in aarde! De Titanic was destijds een van de grootste cruiseschepen ooit gebouwd. Daarnaast werd het schip ontworpen om met een zo groot mogelijke snelheid de Atlantische Oceaan over te steken. Bovendien werden kosten noch moeite gespaard om, met name voor de rijke passagiers, de overtocht zo aangenaam en luxe mogelijk te maken.

Ondanks deze indrukwekkende feiten is de Titanic helaas geen lang leven beschoren. Op haar “maiden voyage” vaart zij tegen een ijsberg en zinkt in iets minder dan 3 uur naar de bodem van de oceaan. Rond de 1500 mensen verdrinken, iets meer dan 700 mensen kunnen worden gered, mede omdat er niet genoeg reddingsboten op het schip aanwezig zijn.

Een mysterie maken dat zich afspeelt op de Titanic, hoe gaat dat in z’n werk? Alles begint bij het verhaal. Over de inhoud van het verhaal wil ik nu nog niet teveel vertellen; dit hou ik graag nog even geheim.

In eerste instantie had ik het volgende idee: in een oude opslagplaats worden materialen gevonden die van de Titanic afkomstig waren. Dit idee had echter veel haken en ogen. De passagiers en bemanningsleden die destijds gered zijn, werden namelijk naar New York gebracht; de oorspronkelijke eindbestemming van Titanic.

Als een van deze mensen materialen van de Titanic in bezit had, zouden deze dus ergens in New York opgeslagen moeten worden. Door wie werden die materialen gevonden? Hoe kwamen deze materialen uiteindelijk weer naar Nederland? En met welk doel? En hoe komen ze uiteindelijk bij de spelers van het spel terecht? Ondanks dat ik lang aan dit idee heb vastgehouden, heb ik het uiteindelijk over een andere boeg gegooid.

In plaats van dat het verhaal zich afspeelt in het heden, speelt het zich af in het verleden! En dat betekent onderzoek. Heel veel onderzoek. Naar de Titanic zelf, maar ook naar de tijd waarin het schip gebouwd werd (rond 1900). Hierover vertel ik in een volgende blog meer.

Boeg Titanic
Foto: Nan Fry