Easter Eggs – het Titanic Complot

In totaal zitten er 10 Easter Eggs in de materialen van het puzzelmysterie. Misschien heb je er al enkele gezien tijdens het spelen?

Hieronder staan alle Easter Eggs vermeld.

PASSAGIERSLIJST

Op de passagierslijst staat een aantal bekende (en minder bekende) namen:

Rose DeWitt Bukater en Caledon Hockley ken je misschien als het rijke koppel uit de kaskraker “Titanic” uit 1997. Zij hebben in dit spel hetzelfde hutnummer gekregen als in de film: B56.

Morgan Robertson: deze Amerikaanse schrijver (1861-1915) bevond zich niet echt aan boord van de Titanic, maar schreef in 1898 een korte roman genaamd “The Wreck of the Titan”. Het verhaal heeft ijzingwekkende overeenkomsten met wat er met de Titanic is gebeurd. In het boek wordt omschreven hoe oceaanstomer de Titan, op een ijsberg in de Atlantische oceaan botst en zinkt. Dit gebeurt in april (Titanic botste ook in april op de ijsberg). Een aantal passagiers kon gered worden door een passerend schip, anderen verdrinken omdat er niet genoeg reddingsboten aan boord zijn van de Titan. Dit was ook een van de oorzaken van de vele dodelijke slachtoffers op de Titanic.

Jack Greenwood bevindt zich in hutnummer D67. De naam Greenwood komt uit het puzzelmysterie “Jonathan Greenwood“. Het zou zomaar Jonathan’s opa kunnen zijn! Hetzelfde geldt voor hutnummer C12; hierin bevindt zich het gezin Jonckers, familie van de rijke Theodoor Jonckers uit het puzzelmysterie “de Jonckers Beroving“. Uiteraard reizen zij eerste klas!

LIJST MET BEMANNINGSLEDEN

Op de crewlijst staat ook een bijzondere naam: Violet Jessop. Deze 24-jarige vrouw was in dienst van White Star Line. In 1911 was zij aan boord van RMS Olympic (de voorloper van de Titanic) toen deze in botsing kwam met het Britse oorlogsschip HMS Hawke. Niemand raakte gewond en het schip kon terugvaren naar de haven. In 1912 werd ze overgeplaatst naar de Titanic, waar ze als stewardess aan het werk ging. Zij werd na de botsing met de ijsberg in reddingsboot 16 geplaatst en overleefde hiermee de ramp. In 1916 was zij aan boord van de Britannic, wederom een schip van White Star Line. Dit schip voer op een zeemijn en zonk binnen een uur. Violet kon gelukkig gered worden met een reddingsboot. Na het overleven van 3 scheepsrampen op rij, kreeg zij de bijnaam “Miss Unsinkable”.

KRANT

In de Rotterdamsche Courant vind je op de voorkant een artikel over de moord op Nicolaas Meester. Dit is een verwijzing naar het mooie thuismysterie van Studio Stamp: “Meester 1883”. Op de achterkant vind je een advertentie van Diorama. Het bedrijf van de Nederlandse Ruud Kool heeft mij destijds ge├»nspireerd om zelf ook puzzelmysteries te maken. Vandaar een eerbetoon naar zijn bedrijf.

BLADMUZIEK

De bladmuziek van het muziekstuk “Nearer my God to Thee” is niet willekeurig gekozen. Het Christelijke lied zou als laatste door de muzikanten van Titanic gespeeld zijn aan dek van het schip, terwijl het aan het zinken was. Geen van de muzikanten heeft de ramp overleefd. In dit mysterie kloppen de noten niet met het oorspronkelijke muziekstuk omdat er een verborgen boodschap in verstopt zit.

De verborgen boodschap in de bladmuziek spreekt over reddingsboot 7. Dit was de eerste reddingsboot die te water ging na de aanvaring met de ijsberg.

FLESJE ARSENICUM

Arsenicum werd in het begin van de 20e eeuw daadwerkelijk gebruikt als geneesmiddel tegen o.a. maagzweren.

ENVELOP MET SLEUTEL

De sleutel van het kluisje in het kraaiennest in dit mysterie heeft een apart verhaal. Oorspronkelijk was er een verrekijker aanwezig in een kluisje van het kraaiennest van de Titanic. Dit kluisje zat echter op slot. De sleutel ervan zat vermoedelijk nog in het jasje van een officier die kort voor de afvaart van de Titanic naar een ander schip overgeplaatst werd. Misschien was de ramp met de Titanic nooit gebeurd als deze sleutel gewoon op het schip aanwezig was geweest.

STERRENKAART

De sterrenkaart toont de positie van de sterren op 14 april 1912 om 22.00u. Op dat moment was de Titanic nog iets minder dan 2 uur verwijderd van de ijsberg waar het schip tegenaan zou varen.